Prowadząc działalność gastronomiczną, potrzebujemy różnego rodzaju urządzeń. Większość z nich służy do przygotowania potraw. Jednak gdy posiłki są wydawane w różnych odstępach czasu, to rozsądnym wyjściem jest zakup podgrzewaczy gastronomicznych. Są to urządzenia, które gwarantują utrzymanie przyrządzonych dań w odpowiedniej temperaturze. Jeśli nie utrzymamy ciepła, to nawet najlepsze menu nie zostanie docenione przez klientów.
Jakie rodzaje podgrzewaczy gastronomicznych znajdziemy na rynku?
Potrawy przygotowywane przez kucharzy restauracji, stołówek lub barów mają przeróżne formy i konsystencje. Dlatego również urządzenia służące do ich podgrzewania występują w różnych postaciach. Spośród podgrzewaczy gastronomicznych najczęściej wyodrębnia się:
- podgrzewacze stołowe okrągłe i prostokątne,
- lampy grzewcze do potraw,
- płyty indukcyjne,
- kociołki,
- warniki,
- zaparzacze.
Czym różnią się wymienione podgrzewacze?
Pierwsze trzy wymienione podgrzewacze dedykowane są do dań śniadaniowych i obiadowych. Nowoczesne podgrzewacze stołowe prezentują się niezwykle elegancko i potrzebują do działania niewiele energii. Wykonane są zazwyczaj z wysokiej jakości polerowanej stali nierdzewnej. Składają się z pojemnika na danie oraz otwieranej pokrywy. Taka forma podania jest zarówno wygodna, jak i bezpieczna.
Ciekawym rozwiązaniem są lampy grzewcze do potraw, które montuje się nad stołem z potrawami lub stawia nad serwowanymi posiłkami. Tego rodzaju sprzęt grzewczy wygląda jak zwyczajna, elegancka lampa.
Coraz większym uznaniem cieszą się także płyty indukcyjne. Tego rodzaju urządzenia gastronomiczne wyglądają nowocześnie, ale przede wszystkim są niezwykle przydatne. W zależności od potrzeb płyta indukcyjna może być wykorzystywana zarówno do podtrzymania temperatury, jak i wykonania dania na oczach klientów (na przykład świeżej jajecznicy lub omletu).
Do ogrzania potraw płynnych oraz napojów służą podgrzewacze w formie kociołka, warnika lub zaparzacza. Kociołki usprawniają serwowanie zup, sosów i kremów. Dostępne są urządzenia o różnych pojemnościach i wykonane w różnych stylach.
Czy do podgrzewaczy gastronomicznych potrzebne są akcesoria i paliwo?
Każdy wymieniony wyżej podgrzewacz gastronomiczny musi być w jakiś sposób zasilany. Do uruchomienia niektórych podgrzewaczy potrzebna jest energia elektryczna, do innych pasty lub żele. Zaletą past i żeli jest możliwość ich wykorzystania w miejscach, w których nie ma dostępu do prądu lub jest on bardzo utrudniony. Pasta sprzedawana jest w butelkach o różnej pojemności. Co ważne, urządzenia zasilane pastą nie emitują żadnego zapachu ani sadzy.
Dokonując zakupu podgrzewacza gastronomicznego, warto zwrócić uwagę, czy przygotowano do niego jakieś akcesoria. Wydawanie potraw usprawnią na przykład dodatkowa pokrywa lub wkład na zupę.
Gdzie kupić profesjonalne i niedrogie podgrzewacze gastronomiczne?
Zastanawiając się nad zakupem podgrzewacza gastronomicznego, warto zajrzeć na stronę internetową hurtowni gastronomicznej horecapolska.pl. Asortyment sklepu pozwala na kompleksowe wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni.
W sprzedaży są produkty wysokiej jakości. Do zakupu zachęcić mogą również przystępne ceny oraz profesjonalne doradztwo.