Pakowarki próżniowe pozwalają na skuteczne zabezpieczenie żywności, a tym samym przedłużenie ich świeżości. Są szeroko wykorzystywane w branży gastronomicznej i cateringowej, ale znajdą zastosowanie również w innych dziedzinach przemysłu. W jaki sposób wybrać odpowiednie urządzenie dla twojego biznesu? Dowiedz się z poniższego artykułu.
- Co to jest pakowanie próżniowe?
- Dlaczego pakowarka próżniowa to niezbędny sprzęt do firmy?
- Pakowarka próżniowa komorowa czy listwowa?
Co to jest pakowanie próżniowe?
Pakowanie próżniowe to proces polegający na odessaniu powietrza ze środka opakowania foliowego, a następnie jego dokładnego, szczelnego zamknięcia. Zabezpieczone w ten sposób produkty spożywcze są chronione przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Brak dopływu powietrza wpływa na ograniczenie rozwoju pleśni i bakterii, a w efekcie przedłużenie świeżości zapakowanych wyrobów. Do realizacji tego zadania niezbędna jest profesjonalna, dobrej jakości pakowarka próżniowa. Wydawać się może, że to niezbędny wybór wyłącznie dla profesjonalnych podmiotów działających w branży gastronomicznej. W rzeczywistości jednak maszyny te sprawdzą się również w innych zastosowaniach, w tym prywatnych.
Dlaczego pakowarka próżniowa to niezbędny sprzęt do firmy?
Jak już wspomniano wcześniej, dobrej klasy, wydajna pakowaczka próżniowa sprawdzi się w niejednej profesjonalnej firmie działającej w branży gastronomicznej albo cateringowej. Dzięki niej nawet po zrobieniu dużych zapasów żywnościowych, zakupione produkty dłużej zachowają świeżość i dobry smak. Ale pakowarka próżniowa komorowa znajdzie zastosowanie również w innych branżach i dziedzinach przemysłu. Jest niezbędna do pakowania artykułów medycznych, które muszą zachować swą czystość i sterylność. Sprawdzi się także w zadaniach związanych z pakowaniem części elektronicznych, pojemników z tuszem do drukarek i artykułów chemicznych. Pakowanie próżniowe może być też wykorzystywane celem zabezpieczenia banknotów i dokumentów przed czynnikami zewnętrznymi. Sprawdzi się także w zakładach produkcyjnych, przetwórczych, sklepach lub hurtowniach różnego rodzaju. Bez względu na zastosowanie, pakowarki skutecznie usprawniają codzienną pracę osób w różnych branżach.
Pakowarka próżniowa komorowa czy listwowa?
Na rynku dostępne są różne rodzaje i modele pakowarek, wśród których wyróżnia się dwa podstawowe typy: komorową oraz listwową. Wersja komorowa umożliwia sprawne i szybkie pakowanie, a także automatyzację tego procesu. Jest to szczególnie istotne i przydatne w przypadku konieczności zapakowania dużej ilości takich samych produktów. Urządzenia komorowe są wyposażone w funkcję regulowania długości odsysania powietrza oraz regulacji poziomu podciśnienia. To sprawia, że sprzęt sprawdzi się nawet w przypadku pakowania bardzo delikatnych, kruchych artykułów. Wybierając pakowarkę komorową, można mieć pewność, że towary te nie ulegną zniszczeniu w czasie pakowania. Ponadto warto również podkreślić, że urządzenie tego typu pozwala na stosowanie gładkiej folii, która jest dostępna zwykle w korzystnych cenach, co wpływa na ogólny koszt realizacji usługi. Pakowanie w pakowaczce komorowej jest więc bardzo ekonomicznym rozwiązaniem.
Pakowarka listwowa znajdzie natomiast zastosowanie przede wszystkim w sytuacji konieczności zapakowania mniejszych ilości towarów. Jej zaletą są zazwyczaj nieduże gabaryty, jak również brak ograniczeń dotyczących wielkości zgrzewanych artykułów. Urządzenie to sprawdzi się szczególnie dobrze do pakowania produktów o podłużnym kształcie, np. ryb.